MTR & SGY aloitussivu
MTR & SGY uutiset
MTR & SGY kalenteri
Alan linkkejä
Haku
SGY Suomen Geoteknillinen Yhdistys
MTR-FTA Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistys
Jäsenyys
Hallinto ja yhteystiedot
ITA - kansainvälinen kattojärjestö
Toimikunnat ja työryhmät
Maanalaisen rakentamisen projektit
Julkaisut
Kaksoiskaupunki "Talsinki" ja Suomenlahden tunneli (Helsinki - Tallinna)
Kirjaudu sisään
Helsingin lähivesien viimeisimmät säähavainnot
Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistys MTR

MTR kokoaa yhteen maanalaisen rakentamisen ylivoimaiset osaajat, jotka ovat sitoutuneet yhdessä edistämään maanalaisten tilojen tutkimusta, suunnittelua, rakentamista ja monipuolista hyödyntämistä Suomessa.
           
   
 The ITA Tunneling Awards 2016

Second annual international competition to celebrate achievements in tunnelling and underground construction invites nominations. Two days Conference in Singapore on November 10th and 11th including the Awards Conference and Banquet. The ITA is inviting you to participate. 

The International Tunnelling and Underground Space Association (ITA) organizes the second edition of the ITA Tunnelling Awards in 2016. This event, to be held in Singapore, at the Marina Bay Sands Hotel, on the 10th and 11th of November 2016, will consist in a one-day technical conference with 8 high-profile keynote lectures (November 10th) and in a one-day Award conference and Banquet Diner (November 11th), during which the Awards will be presented. In order to reward the most ground-breaking achievements and young personalities in underground infrastructures worldwide, the association has drawn upon a panel of 17 civil engineers and experts in the tunnelling and underground space industry (see on web page), chaired by the new president of the ITA, Tarcisio Celestino. Already 40 entries have been submitted in the different categories: 

 • Outstanding Tunnelling Project of the Year - up to €50m

 • Tunnelling Project of the Year - between €50m and €500m

 • Major Tunnelling Project of the Year - over €500m

 • Renovation/Upgrading project of the Year

 • Technical Innovation of the Year

 • Environmental Initiative of the Year

 • Safety Initiative of the Year

 • Innovative Use of Underground Space

 • Young Tunneller of the Year

ITA and TUCSS (Tunnelling and Underground Construction Society - Singapore) are working to finalize the programme of the High level conference which will take place on November the 10th. The main topic for this seminar is Innovation and Productivity in Tunnelling. We will let you know details in a soon future. 

Entries can register for applications until 30/05/2016.
The finalists will be announced by mid-July 2016.

Read more

   


Vuosikokous 28.4.2016


MTR:n vuosikokous pidettiin 29.4.2016 Säätytalolla Helsingissä. Paikalla oli 21 yhdistyksen jäsentä. Kokouksen asialistalla oli sääntömääräisinä asioina tilinpäätös 2015, toimintasuunnitelma ja budjetti 2016, hallituksen kokoonpano sekä muut asiat eli käytännössä vapaamuotoisena keskusteluna evästyksiä jäsenistöltä.
           Tulevaisuuden kaupungin tukijalat maan alla -seminaari

Vuosikokouksen yhteydessä 28.4.2016 järjestettiin Tulevaisuuden kaupungin tukijalat maan alla -seminaari yhteistyössä RIL ry:n Maa-, pohja- ja kalliotekniikkaryhmä. Seminaari keräsi yhteensä 80 kuulijaa. Ohessa tilaisuuden puheenvuorot:

Geoterminen lämpö: Case St1
Teknologiajohtaja Rami Niemi, St1 Deep Heat Oy

Redi – maanalainen kalliopysäköinti
Toimitusjohtaja Sami Korhonen,
SRV Infra Oy

Länsimetron jatke
Työpäällikkö Meeri Kaartinen, Kalliorakennus-Yhtiöt Oy

Allianssi: Kokemuksia Tampereen ohikulkuprojektista
Projektipäällikkö Mauri Mäkiaho, Liikennevirasto

Tiivistyvät kaupunkirakenteet
Senior Vice President Juha Kostiainen, YIT Corporation


           
                                                                          


                                     
Louhintatilastot 2015:

Alan toimijat ovat antaneet lukunsa louhintakuutioista edellisen vuoden osalta sekä parhaat arvionsa vuosien 2016 ja 2017 kuutioista. Tutustu lukemiin.
                                 

 
3D-kiinteistönmuodostuksen seminaaritilaisuus 21.-22.6.2016

3D-kiinteistönmuodostaminen tulee Suomessa käyttöön vuonna 2017. Tämä tuo uusia välineitä toteuttaa suuria rakennushankkeita, joissa samalla alueella on useita toimijoita ja erilaisia käyttötarkoituksia.

MTR mukana seminaariyhteistyössä.

Lue lisää

                                            

                                   

 

 
                        
 

Allamme avautuu mahdollisuuksien maailma
Maanalainen avaruus
 
Yhdyskuntarakenne tiivistyy, kun asuminen ja työpaikat keskittyvät. Tieto, energia ja vesi eri muodoissaan risteilevät yhä tiheämpinä verkostoina. Tie- ja raideliikenteeltä on lupa odottaa saumatonta sujuvuutta joka päivä, vuoden ympäri.

Kiivas elämänrytmi on havahduttanut meidät arvostamaan ulottuvillamme olevaa väljyyttä, vehreyttä, puhtautta ja rauhaa. Myös lastemme on saatava kokea kaikki se, mitä suomalaisella maaseudulla on annettavanaan. Näistä asioista haluamme pitää kiinni, vaikka maailma ympärillämme muuttuu.

Suomalainen kallioperä on luonnonvara, jonka merkitystä emme ole aiemmin riittävästi tiedostaneet. Peruskalliomme on kestänyt vuosituhantiset vaiheet tuumaakaan värähtämättä, lujasti paikallaan.
Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomessa kalliotiloja osataan suunnitella, rakentaa ja hyödyntää paremmin kuin missään muualla maailmassa. Maanalaisen rakentamisen juuret ovat syvällä suomalaisessa maaperässä.

Maanalainen rakentaminen ei rasita ympäristöä vaan päinvastoin se mahdollistaa maanpäällisen tilan muuhun käyttöön, kuten virkistykseen. Maanalaisen tilan käyttö on myös kestävää — kalliokiviaines korvaa harjuista kaivetut luonnon sorat, joita on aiemmin vielä kuljetettu pitkien matkojen takaa.

Maanalaisten Tilojen Rakentamisyhdistys MTR kokoaa yhteen maanalaisen rakentamisen ylivoimaiset osaajat, jotka ovat sitoutuneet yhdessä edistämään maanalaisten tilojen tutkimusta, suunnittelua, rakentamista ja monipuolista hyödyntämistä Suomessa. Työtä maanalaisten mahdollisuuksien eteen MTR on tehnyt jo vuodesta 1974.

Tilojen sijoittaminen maan alle on globaalisti vahvistuva trendi. Suomalaiset toimijat kuuluvat alan kirkkaimpaan kansainväliseen kärkeen. MTR näyttää aktiivisesti suuntaa ja edustaa Suomea alan kansainvälisessä kattojärjestössä ITA:ssa (International Tunnelling and Underground Space Association).

Maanalainen rakentaminen luo parempaa huomista meille kaikille.

                                                                           

                 

Stipendit 2016 haussa:

Hallitus julisti MTR:n vuoden 2016 apurahat haettavaksi seuraavasti:
 • hakuaika 1. tammikuuta – 15. helmikuuta 2016

 • hakemusten viimeinen jättöpäivä 15.2.2016

 • jaetaan 3-4 apurahaa

 • á 500 euroa

 • hakijan opintopistemäärä vähintään 120 op

 • päätökset stipendien saajista tehdään 9.3.2016 hallituksen kokouksessa ja hakijoille ilmoitetaan päätöksestä henkilökohtaisesti

 • opiskelija voi opiskeluaikanaan saada MTR:n stipendin vain kerran<<


Täytä oheinen hakulomake linkin takaa ja toimita hakemuksen liitteet sähköisesti osoitteella pia.vasko(at)ril.fi. Myöhästyneitä ja puutteellisesti täytettyjä (esim. liitteiden toimitus puuttuu) hakemuksia emme pysty käsittelemään.

MTR Opiskelijastipendit 2016 -hakulomake   
 
Heurekan Maan alle -näyttely Tšekkeihin

Heurekan suunnittelema ja tuottama Maan alle -näyttely, joka esittelee geologiaa, kaivostoimintaa ja maanalaista rakentamista, on myyty Tšekkeihin. Maan alle -näyttely oli esillä Heurekassa 11.10.2014–20.9.2015. MTR tukemassa näyttelyn suunnittelua ja toteutusta osallistumalla mm. suunnittelukokouksiin.

Lue lisää
   
MTR juhli 40-vuotista toimintaansa seminaarin merkeissä

Noin 90 henkeä kokoontui 30.10.2014 Säätytalolle juhlistamaan paitsi MTR:n 40-vuotista historiaa, myös kuulemaan ajankohtaisia katsauksia tämän hetken kärkihankkeista.

Radiohaastattelu
Radio Suomi haastatteli MTR:n edustajaa, kansainvälisen toimikunnan puheenjohtaja Ilkka Vähäahoa juhlan kunniaksi. Kuuntele haastattelu: http://areena.yle.fi/radio/2402941/#/play

MTR-historiikki
Juhlaseminaarissa julkaistiin MTR:n historiikki, jota on työstetty yhdistyksen entisen sihteerin Jouko Ritolan johdolla. Suomalaista kalliorakentamista tiedolla ja taidolla
           

Seminaariesitykset

Jussi Pajunen: Maanalaisen rakentamisen keskeiset hankkeet Helsingissä. Tulevaisuus: Helsinki-Tallinna-tunneli

Juha Kansonen: Kehäradan toteutuksen haasteet

Kari Ruohonen: Pisararata - tilanne tänään

Markku Markkula: Maanalainen 3D-kiinteistönmuodostus maaliin?

Matti Kokkinen: Länsimetro - tästä jatketaan!           

   
Heureka-näyttely

Tiedekeskus Heurekassa on avattu Maan alle –näyttely, jonka fokuksessa on mineraaliteollisuus, kalliorakentaminen ja maan alle rakennettu infrastruktuuri. Aiheita tarkastellaan yhteiskunnan, ympäristön ja kävijän arjen näkökulmasta. Näyttelyssä voi kokea, miltä tuntuu työskennellä maan alla. Maanalaisen rakentamisen osalta näyttelyn tarkoituksena on kuvata maanalaisten tilojen suunnittelua ja rakentamista, maanalaisten tilojen monia käyttötarkoituksia sekä pääkaupunkiseudun uusia maanalaisia kohteita. Arvioitu kävijämäärä on 220 000 kävijää 10 kuukauden aikana. MTR on ollut tukemassa näyttelyn suunnittelua ja toteutusta osallistumalla mm. suunnittelukokouksiin.

Maan alle 11.10.2014-20.9.2015.

http://www.heureka.fi/fi/maan-alle


   

Kalliopultitukseen uusi ohje

Suomen kallioperä soveltuu hyvin erilaisten kalliotilojen ja tunneleiden rakentamiseen. Tärkeä osa suunnittelu- ja toteutustyötä on kallionlujitus, jossa pultitus on olennainen elementti. Pultitustuotteita ja -menetelmiä on useampia, mutta niihin liittyvää yleistä ja ajan tasalla olevaa asiantuntijajulkaisua ei ole ollut saatavilla. Maanalaisten tilojen rakentamisyhdistyksen (MTR) ja Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RILin yhteistyön tuloksena on nyt syntynyt uusi ohje, RIL 266-2014 Kalliopultitusohje.

Kalliopultituksen tarkoituksena on mekaanisesti vahvistaa kalliota sitomalla kalliolohkot toisiinsa siten, että kalliomassan muodonmuutokset pysyvät sallituissa rajoissa ja kallio kestää itsenäisenä rakenteena siihen kohdistuvat kuormitukset. Kallion pultituksella ja muilla tukemistoimenpiteillä taataan, että tila on turvallinen rakentamisvaiheesta aina koko tilan käyttöiän ajan.

Uudessa ohjeessa esitellään yleisimmin käytössä olevat pulttityypit, niiden ominaisuudet ja asennustekniikat suunnittelua ja rakentamista varten. Lisäksi on esitetty kalliopulttien käyttöikään, korroosiosuojaukseen ja laadunvalvontaan liittyviä asioita. Ohjeen käyttöalue on kalliotilojen ja avoleikkausten pulteilla tehtävää lujitus kovassa, rakoilleessa kalliossa.

Markkinoilla olevat pulttityypit on esitetty julkaisun liitteessä olevassa pulttien tuotekortistossa. Tuotekorttien tarkoituksena on tarjota käytetyimpien pulttityyppien tiedot kootusti esimerkiksi käytettäväksi lujituksen suunnittelussa. Tuotekorteissa esitetyistä tiedoista vastaavat ko. olevien pulttien toimittajat.

Julkaisun käyttäjiä ovat ensisijaisesti kalliopultituksen toteuttajat ja suunnittelijat sekä myös rakennuttajat ja valvojat. Ohjetta voidaan myös käyttää apuvälineenä alan opetuksessa.

Ohjeen on laatinut MTR:n asiantuntijaryhmä, jossa on ollut edustettuina rakennuttamisen, suunnittelun ja toteuttamisen osapuolia.

Osta julkaisu:
http://www.ril.fi/kirjakauppa/product/show/8/tulossa/628/ril-266-2014-kalliopultitusohje


 

   
Louhintatilasto 2014:
Louhintatilastot 2014   
Kalliotekniikan kerho ry Facebookissa:
https://www.facebook.com/#!/pages/Kalliotekniikan-kerho-ry/126073597444620?fref=ts   
Helsinki kasvaa maan alla

Katso video: Helsinki kasvaa maan alla

Helsingin maanpinnan alta löytyy lähes 400 maanalaista tilaa ja noin 200 kilometriä teknisen huollon tunneleita. Miksi maan alle kannattaa rakentaa? Haastattelussa Ilkka Vähäaho kiinteistövirastosta.             

          
Helsingin maanalainen kävelyreitti
                    
CNN video: Europe's Underground City - Helsinki
                
   
         


           


           

 

 

 Päivitetty 13.5.2016
Tulostettava sivu
Provided by Webforum